Ogrzewanie domu za pomocą centralnego ogrzewania stało się już obecnie standardem w większości budynków. Piece kaflowe odeszły w niepamięć i pozostały bardziej skuteczne metody ogrzewania. W miarę ich upowszechnienia powstały liczne modyfikacje ułatwiające nam korzystanie z nich podczas codziennej obsługi.
Stosowanie ekogroszku workowanego w piecach CO
Piece poprzedniej technologii miały to do siebie, że trzeba je było na bieżąco uzupełniać opałem co zimą odbywało się nawet co kilka godzin. Obecnie wprowadzono automatyzacje systemów dozowania paliwa nie tylko w zakładach przemysłowych, ale także w zwykłych małych gospodarstwach domowych. System żmijek i podajników wprowadza odpowiednie paliwo do paleniska i dawkuje je bez nasze ingerencji. Jeśli chodzi o węgiel nie byłoby to możliwe bez zastosowania odpowiedniej granulacji węgla, która bez problemu przechodzi przez system dozowania i daje się łatwo policzyć. Po przesianiu urobku węglowego przez sita graniczne dziewięć i dwadzieścia pięć milimetrów uzyskujemy odpowiednie wymiary bryłek węgla do tego procesu nazywanego ekogroszkiem. Dodatkowo dzięki pakowaniu takiego węgla do foliowych worków uzyskujemy szereg ułatwień dla użytkowników pieców. Po pierwsze ekogroszek workowany daje się łatwo dostarczyć i włożyć do kotłowni. Typowe worki podniesie każdy, przez co załadowanie przywiezione j tony węgla nie stanowi problemu i nie potrzeba do tego dodatkowych sprzętów. Po drugie ekogroszek w worku jest lepiej chroniony przed warunkami atmosferycznymi, dlatego jeśli był do worka załadowany jako suchy, to suchym pozostanie aż do spalenia.
Warto dodać, że dzięki temu, że ekogroszek jest sprzedawany często w opakowaniu worka to możemy go nabyć w detalu w licznych punktach sprzedaży. Na przykład wystarczy podjechać na stacje benzynową, kupić kilka worków i sami możemy dostarczyć do siebie ekogroszek jeśli nam go niewiele zabraknie.