Rosnący popyt na wino oraz coraz bardziej fachowe do niego podejście konsumentów zrodziło myśl o prawidłowym jego przechowywaniu. Tradycjonaliści hołdują budowie piwniczek na wino skrytych pod warstwą ziemi. Nowoczesne podejście dało szansę,że piwniczka na wino może się znaleźć w każdym domu.
Jaki sposób dojrzewania wina jest najlepszy?
Żeby móc się cieszyć z własnej tradycyjnej piwniczki ziemnej trzeba dysponować kawałkiem przydomowego ogródka. Trzeba wykopać dół o głębokości 2 m i zacząć budowę. Posadzkę zbrojoną o grubości 25 cm wylewamy na podsypkę piaskową. Następnie wznosimy ściany z betonu komórkowego lub pełnej cegły aby zachować dobrą izolację. Całość należy pokryć betonowym stropem. Przyszła piwniczka na wino musi być dobrze wentylowana więc na górze budowli musi znajdować się otwór wentylacyjny. Tak przygotowaną konstrukcję pokrywamy jak najgrubszą warstwą ziemi aby zapewnić wewnątrz stałą temperaturę między 8-16 st.C. Wilgotność panująca w piwniczce na wino nie powinna przekraczać 70%. Absolutnie do wnętrza piwniczki nie może dostawać się światło. Wnętrze piwniczki na wino meblujemy stabilnymi regałami na butelki. Należy tez przygotować miejsce do degustacji wina. Decydując się na tradycyjną ziemną piwniczkę do wina musimy wziąć pod uwagę koszty budowy raz możliwość poniesienia fiaska gdyż możemy nie uzyskać pożądanej temperatury i wilgotności. Decydując się na piwniczkę zaopatrzoną w specjalistyczne winiarki można być pewnym zachowania wszystkich parametrów żądanych do dojrzewania wina. Winiarki można ustawić wszędzie. Nie trzeba ponosić kosztów budowy, a jedynie zadbać o zaaranżowanie miejsca na postawienie chłodziarki do wina.
Prawdziwych miłośników win, którzy dysponują terenem wokół domu zapewne nie skusi przechowywanie wina „na skróty”. Będą budować swoją wymarzoną piwniczkę na wino aby podnieść swój prestiż i dumę. Jednak zbudowanie piwniczki z użyciem chłodziarek wcale nie musi być i nie jest obciachem jeżeli wino jest prawdziwą pasją właściciela piwniczki.