Struktura przyprawionego bigosu

Nawet jako osoba, która gotuje tylko i wyłącznie dla własnej przyjemności wiem doskonale, że wygląd konkretnych potraw na znaczący wpływ na zainteresowanie takimi produktami. Oczywiście opinia konkretnych osób, które będą coś spożywały, zależy od składników, ale kwestii estetycznych nie mogę bagatelizować. Różnorodność przypraw do bigosu ma w tym kontekście istotne znaczenie.

Kiedy dodawać przyprawę do bigosu?

niedrogie przyprawy do bigosuDlaczego w przynajmniej niektórych przepisach na smakowity bigos można znaleźć informacje dotyczącą tego, że jest to potrawa, którą należy gotować przez kilka dni? Wcale nie jest to pomyłka, ponieważ długie gotowanie na tak zwanym wolnym ogniu ma doprowadzić do dokładnego wymieszania poszczególnych składników oraz przypraw, ponieważ wtedy ich połączenie rzeczywiście da oczekiwany rezultat w postaci wyjątkowego smaku. Ze względu na tak długie gotowanie trzeba być ostrożnym przy dodawaniu poszczególnych przypraw. Tym bardziej że nie muszą być to tylko rzeczy takie jak ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i tym podobne. Niedrogie przyprawy do bigosu to także grzyby, które powinny wcześniej zostać namoczone w odpowiedniej ilości wody. Należy je dodać później, ponieważ wtedy nie rozpadną się po długim gotowaniu. Jako przyprawę można w tym przypadku potraktować również kapustę kiszoną. Skład tej kapusty całkowicie zmienia wygląd bigosu. Zmianie ulega także struktura całej tej potrawy. Również tłuste kawałki mięsa, które zwykle należy z wyprzedzeniem podsmażyć, powinny być większe.

Właśnie wtedy będą w gotowym bigosie doskonale się prezentowały. Innym dodatkiem mającym wpływ na smak oraz kolor bigosu będzie oczywiście koncentrat pomidorowy. W zależności od ilości płynu w tej potrawie można wykorzystać koncentrat domowej roboty, ponieważ ma on inną konsystencję. W przyprawionych bigosach różnorodność składników jest duża.

Scroll to Top