Dla wielu osób, śniadanie bez pieczywa jest niemożliwe, ponieważ stanowi ono podstawę diety. W większości przypadków ludzie spożywają pszenne wypieki, gdyż są najtańsze i przez to najpopularniejsze. Jednak są też najmniej wartościowe.
Z czego jest zrobiony chleb bez glutenu?
Na rynku działa przynajmniej kilkadziesiąt tysięcy przeróżnych piekarni, które oferują pieczywo w postaci chleba i bułek. Największą część asortymentu stanowią wypiek pszenne, ale coraz częściej pojawiają się produkty wykonane z bardziej wartościowych składników. Przeważnie są zrobione z mąki jaglanej, gryczanej, kukurydzianej czy owsianej. Przeważnie są to mąki bezglutenowe, które zawierają wiele cennych witamin i minerałów, których na próżno szukać w mące pszennej. Smaczne chleby bezglutenowe są szczególnie polecane osobom chorym na celiakie czy cierpiącym na nietolerancję glutenu. Jednak ze względu na znaczące wartości odżywcze, pieczywo bezglutenowe powinni wszyscy spożywać, choć raz na czas, jako urozmaicenie diety. Równie dobre pieczywo bez glutenu można samodzielnie przygotować, ponieważ robi się je bardzo podobnie jak zwykłe wypieki. Należy jedynie zachować odpowiednie proporcje składników i zamienić mąkę pszenną mąką bezglutenową. Obecnie taką mąkę dostaniemy bez problemu w każdym sklepie spożywczym czy w internecie i nie brakuje na nią chętnych, pomimo, że jej cena jest często znacznie wyższa niż mąki pszennej. Poza chlebami i bułkami, z mąki bezglutenowej wykonywane są także ciasta i ciasteczka.
Przeważeni wypieki bezglutenowe można gołym okiem poznać po wyglądzie, gdyż najczęściej są nieco mniejsze i prawie zawsze mają liczne dodatki w postaci różnych ziaren i nasion, które dodatkowo zwiększają walory smakowe i zdrowotne pieczywa czy bułek.