Chcąc zastosować jak najlepszą dietę trzeba przede wszystkim postarać się o odpowiednie dopasowanie jadłospisu do swoich potrzeb. To najważniejsza kwestia, bo każdy posiada nieco inny rodzaj organizmu, a także pragnie osiągnąć inny cel. Dlatego kuchnia ajurwedyjska jest pod tym względem dobra, bo jasno komunikuje kto jakie potrawy powinien jeść.
W kuchni ajurwedyjskiej najważniejsze jest dopasowanie potraw
Ajurweda dzieli ludzkie organizmy na kilka typów. W przypadku rodzaju czy też przewagi vata należy spożywać ciepłe jedzenie, które jest przyprawione w sposób delikatny. Grunt, żeby unikać surowego oraz zimnego jedzenia. Z kolei osoby kapha powinny jeść gorzkie, cierpkie oraz ostre potrawy. Z kolei unikać trzeba ciężkich oraz tłustych dań. W poszczególnych książkach oraz artykułach można znaleźć wiele szczegółowej wiedzy na te tematy. Oczywiście jest wiele gotowych przepisów, które są skomponowane dla konkretnych typów ludzi. Dodatkowo niektóre z dań jak choćby kitchari okazuje się świetną bazą, którą można rozbudować dzięki zastosowaniu odpowiednich przypraw czy warzyw. Dobrze jest także stosować miód, który okazuje się posiadać wiele cennych składników. Jednak miód powinien mieć poniżej czterdziestu stopni, żeby nie stracić swoich właściwości. Przepisy z zakresu kuchni ajurwedyjskiej pozwalają przyrządzić lekkostrawne oraz zdrowe jedzenie, które idealnie wspiera proces trawienia. Każdy powinien zapoznać się z przepisami, z których słynie ajurweda dieta Przepisy można oczywiście dopasować do własnych potrzeb. Mowa tu przede wszystkim o zastosowaniu polskich warzyw, które wiele osób hoduje w swoich ogródkach.
Zawsze warzywa oraz owoce, które wyhoduje się samodzielnie są zdrowsze oraz lepsze od tych, jakie oferowane są w sklepach. Z ich pomocą można przyrządzić niesamowicie zdrowe oraz pysznie potrawy z kuchni ajurwedyjskiej. Jestem pewien, że doceni się ich wartość, gdy tylko spróbuje się je przyrządzić oraz oczywiście spróbować.