Bakterie jogurtowe, mleko, owoce – czyli domowy jogurt

Każdy z nas wie, że wiele produktów dostępnych w sklepach posiada nie za dobry skład, z dodatkiem składników, które w dużej ilości mogą źle wpływać na zdrowie. Jednym z takich produktów jest jogurt, pełen cukru i zagęstników. Jako, że produkt ten nie zachęca dobrym składem warto jest wykonać go samemu z użyciem odpowiedniego przepisu.

Przepis na jogurt z użyciem bakterii kefirowych

bakterie jogurtowe i kefirowePrzygotowanie jogurtu na pierwszy rzut oka może wydawać się niezbyt łatwe do wykonania. Prawda jest jednak taka, że przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. To od czego należy zacząć to przygotowanie pasteryzowanego mleka o dowolnym pochodzeniu – może być mleko roślinne lub zwierzęce, w zależności od własnych upodobań. Następnie należy dodać do niego bakterie jogurtowe i kefirowe i wymieszać wszystko razem. Kolejnym krokiem jest przelanie wymieszanej substancji do garnka lub jogurtownicy i kontrolowanie temperatury jogurtu. Potem jogurt należy odstawić na dziesięć minut, a gdy zauważy się gęstnienie można wstawić go do lodówki. Świeży produkt należy spożyć w ciągu maksymalnie pięciu dniu od jego stworzenia. Warto pomyśleć także o dodaniu słodkiego akcentu do jogurtu. Można zrobić to za pomocą wsypania ulubionych owoców, dolania miodu lub syropu klonowego. Domowe jogurty z naturalnym dodatkiem cukru są o wiele zdrowszą alternatywą tych produktów dostępnych w dużych i małych sklepach.

Przepis na jogurt domowy jest prosty i szybki w wykonaniu. Można zrobić to ręcznie, jednak aktualnie na rynku można zakupić specjalny sprzęt przeznaczony do tego – jogurtownicę. Niewielkie urządzenie dostępne jest w różnych wersjach, z dodatkowymi pojemnikami lub innymi funkcjami. Dzięki jogurtownicy przygotowanie jogurtu jest jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze.

Scroll to Top